Kuinka usein hampaat pitäisi tarkastaa?

0 v. – 2,5 v.: kerran vuodessa

Varsan synnyttyä on tärkeää tarkistaa, että varsan leuat ovat suorat ja yhtä pitkät ja keskimmäiset etumaitohampaat kohtaavat toisensa. Tämän jälkeen seurataan, että loput maitohampaat ja pysyvät molaarit puhkeavat oikeaan aikaan ja oikeaan paikkaan. Ajoissa havaitut mahdolliset purentavirheet pystytään korjaamaan paremmin. Myös maitohampaisiin voi muodostua piikkejä ja muita pureskelua haittaavia virheitä, jotka täytyy raspata pois. Tämä on myös hyvä aika poistaa sudenhampaat. Jokaisen varsan hampaat pitäisi tarkistaa viimeistään ennen kuin sille laitetaan kuolaimet suuhun ja sitä aletaan opettaa!

2,5 v. – 4,5 v.: kahdesti vuodessa

Tämä on erittäin tärkeää aikaa varsan hampaidenhoidon suhteen, sillä tällöin se yleensä totutetaan kuolaimiin ja saman aikaisesti sen suu läpikäy valtavia muutoksia. Varsan hampaidenvaihto alkaa sen ollessa 2,5-vuotias ja tämän jälkeen maitohampaat vaihtuvat puolen vuoden välein (etuhampaat ja premolaarit) pysyviin hampaisiin, yhteensä 24 hammasta. On tärkeää seurata, irtoavatko maitohampaat yhtäaikaisesti itsestään, sillä jos ne eivät irtoa, ne täytyy irrottaa. Liian kauan pysyvää hammasta allansa pitävä maitohammas voi aiheuttaa muun muassa pysyvän hampaan vinoon kasvamista ja epämuodostumia. Jos hampaat eivät vaihdu symmetrisesti, hammasrivistöt ja purentapinnat eivät ole tasapainossa, mikä johtaa epänormaaliin pureskeluun ja hampaiden kulumiseen. Hampaiden vaihtumisen tarkkailun lisäksi hampaat myös raspataan.

4,5 v. – 6 v. iässä hevosille, yleensä vain oreille ja ruunille, puhkeavat kulmahampaat ja näiden puhkeaminen voi aiheuttaa hevoselle voimakasta kipua ja synnyttää ongelmia ajaessa/ratsastettaessa.

4,5 v. ja vanhemmat: kerran vuodessa

4,5-vuotiaana suoritettava huolellinen hampaiden raspaus ja tasapainotus on erittäin tärkeää hevosen hampaiden loppuelämän kannalta. Tällöin hevosella on käytössä kaikki pysyvät poskihampaat ja sen hampaat pystytään raspaamaan ensimmäisen kerran täysipainoisesti.

Siitostammat

Hampaiden raspaus ei ole suositeltavaa tiineyden ensimmäisen kolmen (3) ja viimeisen kolmen (3) kuukauden aikana luomisriskin takia. Tamma on hyvä raspata ennen astutusta, jolloin se pystyy käyttämään ravinnon parhaalla mahdollisella tavalla hyväkseen tiineyden aikana ja seuraava raspaus suorittaa varsomisen jälkeen, ennen seuraavaa siemennystä.

Kilpahevoset

Kilpahevoset on syytä raspata noin kuuden (6) kuukauden välein, jotta teräviä hammaspiikkejä tai muita työskentelyä haittaavia ongelmia ei pääse syntymään ja hevosen suoritus ei heikkene hampaiden takia.